Efterårs-æblegalette

ÆblegaletteJeg er ikke meget for at give slip på de lyse tider, som jeg elsker, men der er nu også noget helt særligt ved efterår. Godt nok bliver det mørkere, men det er endnu ikke den kedelige grålige mørke, som har taget over. Der er stadig varme i luften i form af nogenlunde milde temperaturer men også de skønneste farver og gyldne solstrejf – i love it! Og jeg tror vist at jeg skal en tur i Dyrehaven i denne weekend 🙂

Siden efterårets start har jeg haft opskrifter med æbler på hjernen – og de fleste af dem er stadig deroppe på 1. sal, da jeg har haft for travlt til at få dem ført ud i livet. Ikke desto mindre er det lykkedes mig at bage to af mine ideer og den ene af dem får I opskriften på idag 🙂

Æblegalette

Som jeg tidligere har udtrykt, er jeg ikke heeeeelt så vild med at rulle mørdej ud og få den til at passe ned i en tærteform, og derfor har jeg ikke bagt helt så mange tærter af ren dovenskab. Indtil jeg opdagede en galette, som er en tærte lavet som en pizza. Man ruller dejen ud, kommer fyldet på og folder siderne op for at indkapsle fyldet. Jeg har før lavet denne brombærversion, og nu er turen kommet til æbleversionen 🙂

Here we go.

Æblegalette

Opskrift på efterårs-æblegalette – ca. 7-8 små eller 1 stor

Ingredienser til mørdej

75 g smør
150 g mel (jeg erstattede 50 g af melet med rugmel)
½ stort æg, ca. 25 gram
50 g flormelis

Fremgangsmåde – Mørdej

 • Smuldr smør, mel og flormelis indtil det er fint og godt blandet.
 • Tilsæt ½ æg og saml dejen hurtigt.
 • Pak dejen ind i husholdningsfilm og sæt det på køl 30 min til 1 time (eller natten over).
 • Lav i mellemtiden marcipanfyld og æblefyld (se fremgangsmåde længere nede)
 • Når dejen er kølet af lægges den mellem to stykker bagepapir og rulles ud, indtil den har en tykkelse på 2-3 mm.
 • Med en rund udstikker på 6 cm stikker du nu 7-8 runde bunde ud,

Ingredienser til maricpanyld

55 g marcipan
40 g smør, stuetemperatur
½ æg, ca. 25 g

Fremgangsmåde – Marcipanfyld

 • Riv marcipanen fint og pisk den godt sammen med smørret.
 • Tilsæt æg og pisk igen.
 • Sæt til side.

Ingredienser til æblefyld

2 æbler i tern
15 g smør
30 g sukker
et lille nip salt

Fremgangsmåde – Æblefyld

 • Kom æbletern i en pande sammen med smør, sukker og salt.
 • Varm det op og lad det småsimre i 10 min.
 • Tag væk fra varmen og lad det køle af.

Æblegalette skal nu samles og bages

 • Tænd ovnen på 190 grader (ikke-varmluft).
 • Fordel marcipanfyldet på de 7-8 bunde – smør det ud på bundene med en teske og lad der være ½ cm kant hvor der ikke er marcipanfyld på.
 • Fordel æblefyldet ovenpå marcipanfyldet i midten af galetten.
 • Fold nu kanterne op så du indkapsler alt fyldet.
 • Bag de små lækre galetter i ca. 20 minutter indtil de er gylde – hold øje med dem de sidste 5-7 minutter. Hvis du laver 1 stor galette istedet for de små skal du justere bagetiden til ca. 30-35 min.
 • Nyd dem lune med en god klat vanilleis, creme fraiche eller flødeskum.

Æblegalette

2 thoughts on “Efterårs-æblegalette

 1. Vibeke

  Ser lækkert ud – hvad er det du har ovenpå? Det der ligner små blade – rester dej? Eller marcipan?

  Svar
  1. CakeLiving Forfatter

   Hej Vibeke, det er rester af mørdejen som jeg lige trykkede nogle blade ud af med fondant-cutter :-))

   Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.