Yndig appelsinkage med birkes og frosting

Yndig appelsinkage med birkes og frosting

Du vil ikke tro mig, men det har taget mig sådan cirka 3 dage at få skrevet dette indlæg. Ikke fordi det er en besværlig opskrift, som kræver en lang, detaljeret manual. Det har bare været en af de gange, hvor jeg bare SÅ gerne vil dele en opskrift, men hver gang jeg har sat mig for at få skrevet et par ord og opskriften, er der kommet noget i vejen! Det kan jo ske, og nu er jeg bare glad for, at det endelig er lykkedes mig at få det færdigt 🙂

Kan du lide appelsin i kager? Kan du lide birkes i kager? Så er denne yndige appelsinkage med birkes og frosting absolut noget for dig! Hold da op, den smager godt og ikke nok med det, så ser den bare så bedårende ud. Jeg håber virkelig, at denne kage tiltaler dig ligeså meget, som den gør mig. Jeg kan slet ikke stå for den sarte laksefarvede frosting og de tørrede blomster, som gør kagen rigtig feminin.

Yndig appelsinkage med birkes og frosting

Der er faktisk en lille historie bag de tørrede blomsterblade. En tilfældig dag talte jeg med min kære mor om, at jeg måske ville tørre lidt blomster, som jeg kunne dekorere mine billeder med. Der gik ikke lang tid, før kære mor selv tog projektet i egen hånd og leverede en hel kuvert fyldt med blade, som hun selv havde tørret til mig. Jeg lægger dem væk i mit skab, og desværre glemmer jeg dem! Lige indtil dagen hvor jeg laver denne kage. Oprindelig skulle kagen pyntes med stedmoderblomster (de er jo SÅ in som kagepynt, og jeg ville da være med på trenden), men farverne passede slet ikke sammen. Hvad er min redning? Min mors tørrede blade! Jeg elsker min mor! Kagen her vil derfor altid minde mig om min egen yndige mutti 🙂 

Yndig appelsinkage med birkes og frosting Yndig appelsinkage med birkes og frosting

Har du iøvrigt hørt om og prøvet Amo Selfraising Flour? Jeg fik en pakke af det selvhævende mel, som er særligt udviklet til kagebagning og skulle eftersigende have den helt rette balance mellem mel og bagepulver. Selvhævende mel bruges ofte i amerikanske og engelske opskrifter og kan være ganske handy, hvis du ikke selv gider at tænke på mængder af det ene og det andet. Jeg har brugt melet i denne kage og er meget tilfreds med resultatet.

For virkelig at lade Amo Selfraising Flour komme an på en prøve, vil jeg bage den samme kage to gange –  den ene gang med almindelig mel og bagepulver og den anden gang med Amo Selfraising Flour. Jeg skal nok dele min resultater med jer.

Nåh, nok om min mor og mel. Skal vi ikke bare gå direkte til en opskrift, så du hurtigere kan komme igang i dit eget kagekøkken?

Yndig appelsinkage med birkes og frosting

Opskrift på yndig appelsinkage med birkes og frosting

Sørg for at alle ingredienser har stuetemperatur. Du skal bruge i 3 x 16 cm springforme. Alternativt kan du bruge en større springform til at bage hele kagen og så dele den i 2 bunde.

Ingredienser til kagebundene:

1 spsk blå birkes
4 spk mælk
185 g smør, blødt
1½ spsk revet appelsinskal (ca. 2 mellemstore appelsiner)
250 g sukker
1 tsk vanillesukker
4 æg, str. M/L
300 g Amo Selfraising Flour
60 g mandler, blendet til mel
125 ml appelsinsaft (det burde passe med de 2 appelsiner, vi har brugt skallen af)

Ingredienser til frost med birkes:

400 g flødeost natural, ikke light
60-70 g flormelis, smag til
Skallen af 1 lille appelsin
1½ tsk vanillesukker
250 ml piskefløde
2 tsk birkes + yderligere 3 tsk birkes

Fremgangsmåde – Kagebundene

 • Tænd ovnen på 170 grader (varmluft)
 • Smør springformene og kom bagepapir i bunden.
 • Bland birkes i mælken og lad det trække i 15 min.
 • Pisk i mellemtiden smør, appelsinskal, sukker og vanillesukker hvidt og luftigt.
 • Tilsæt æggene en ad gangen og pisk godt mellem hvert æg.
 • Tilsæt appelsinsaft og mælke/birkes-blandingen og pisk.
 • Vend mandelmelet i.
 • Til slut sigtes melet i og vendes forsigtigt indtil det hele har samlet sig. Undgå at bearbejde dejen for meget – stop med at røre når dejen lige har samlet sig.
 • Fordel dejen ligeligt i de tre forme og bag bundene i 25-30 min. Hold øje med kagerne så de ikke bager for meget. Tjek om de er færdigbagt med en tandstik – der må ikke sidde dej på den, når du stikker den i kagen og trækker den ud igen.
 • De færdigbagte bunde tages ud af ovnen og efter 10 minutters afkøling tages de ud af formene, bagepapiret trækkes af og de køler helt af på en rist.

Fremgangsmåde – Frosting med birkes

 • Pisk flødeost, flormelis, appelsinskal, vanillesukker samt 2 tsk birkes godt sammen.
 • Pisk fløden stiv og vend den i.

Kagen samler du ved at skære toppen af dine bunde, så de er helt lige og ens. Sæt en bund på et kagefad og fordel lidt af frostingen på. Gentag med bund nummer to og afslut med den sidste bund. Smør et tyndt lag frosting på hele kagen for at forsegle krummerne og sæt den i køleskab i 30 min. Smør nu et tykkere lag frosting på toppen og ca. halvvejs ned ad kagens sider. Når det er klaret, tilsætter du de 3 tsk birkes i den resterende frosting. Smør nu den nederste halvdel af kagen med den birkes-rige frosting og sørg for at overgangen mellem de to frostings er pæn og jævn. Pynt med blomster (friske som tørre) og server kagen 🙂

Yndig appelsinkage med birkes og frosting Yndig appelsinkage med birkes og frosting Yndig appelsinkage med birkes og frosting

18 thoughts on “Yndig appelsinkage med birkes og frosting

  1. CakeLiving Forfatter

   Hej Mette, tusind tak 🙂 Jeg synes også, at det er dejlige med appelsin i kage 🙂 Mange hilsner fra Sena

   Svar
 1. Maiken C

  Hvor er den bare fin og lækker at se på 🙂 Den skal prøves en dag … Kh Maiken

  Svar
  1. CakeLiving Forfatter

   Hej Maiken, mange mange tak for komplimentet 🙂 Lad mig endelig vide hvad du synes om det, hvis du får lavet den en dag. Mange hilsner fra Sena

   Svar
  1. CakeLiving Forfatter

   Ja, det synes jeg også 🙂 Og TAK for komplimentet <3 <3 Kys og kram fra mig

   Svar
  1. CakeLiving Forfatter

   Iih tak Camilla 🙂 Den smagte nu meget godt, og jeg fik rigtig afprøvet min nye reflektor, da jeg tog billederne – sikke en forskel det gør 🙂 Knus

   Svar
  1. CakeLiving Forfatter

   Hej Jeanette, det kommer lidt an på om du ønsker at lave en ligeså høj kage? Jeg vil mene at portionen er nok til en 24 cm springform, men den vil nok blive halvt så høj og en 2 lags kage. ønsker du en ligeså høj kage skal du gange opskriften med 1½ eller 2 (så har du evt. nok til et par muffins hvis det bliver for meget dej). Men vær opmærksom på at du nok ikke kan have alt dejen i din 24 cm springform, så det skal bages ad flere omgange med mindre du har flere forme 🙂 Jeg håber, at det var svar nok Jeanette. Mange hilsner fra Sena

   Svar
 2. Britt Frisk Kümpel

  Den ser fantastisk ud. Tror du man kan lave færdig dagen før og have den på køl?

  Svar
  1. CakeLiving Forfatter

   Hej Britt, tusind tak for din kommentar 🙂 Du kan godt lave den færdig aftenen før og opbevare den på køl. Jeg vil råde dig til at pakke den godt ind samt tage den ud af køleskabet ca. ½-1 time før den skal nydes 🙂 Mange hilsner fra Sena

   Svar
  1. CakeLiving Forfatter

   Hej Karina. Tusind tak for din besked om kompliment 🙂 Fadet på billedet er enten fra HM Home eller Bahne – Jeg kan simpelthen ikke huske det længere 🙂 KH. Sena

   Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.