Snasket nøddebrød med tahin

Nøddebrød med tahinNøddebrød med tahin (3)_web

Jeg kalder dette nøddebrød med tahin for kanelbrødets orientalske fætter (eller kusine om man vil), fordi den indeholder tahin – en lækker sesampasta som bruges meget i Tyrkiet og Mellemøsten. Den er efterhånden også ret kendt i danske køkkener. Urtekram laver tahin, men jeg synes, at smagen er anderledes og mere bitter, end den jeg er vant til og foretrækker at spise. Jeg køber mit tahin hos orientalske grønthandlere på Nørrebro, Istedgade eller på Amager. Vælger du at købe Urtekram tahin så sørg for at købe den uden salt.

Mit lækre nøddebrød indeholder det samme som kanelbrød og mere til! Fyldet består af smør, tahin, sukker, nødder og selvfølgelig også noget kanel. Der er rigeligt med fyld i hvilket gør at det bliver en rigtig lækker snasket sag. Jeg har før bagt den med halvt så meget fyld og selvom det også var godt foretrækker jeg klart den snaskede version.

Nøddebrød med tahin

Jeg er en af de personer som ikke er så begejstret for at rulle dej ud (fx. til kanelsnegle og tærter) så derfor passer, måden dette brød laves på, perfekt til mig for man skal ikke bruge en kagerulle. Istedet tager man små klumper af dejen som man flader ud på sin håndfladen og kommer fyldet i. Nemmere kan det vist ikke gøres!

Opskriften til dejen kommer fra Claus Meyer – nemlig hans kanelsnurrer-opskrift.  Jeg brugte blot halvdelen af opskriften til dette nøddebrød og tilføjede mit eget fyld. Opskriften passer til en 22-24 cm rund springform.

Ingredienser til den blødeste dej:

2,5 dl sødmælk, stuetemperatur
25 g gær
1 lille æg
450 g hvedemel
65 g sukker
1 tsk salt
1 tsk kardemomme
75 g blødt smør

Ingredienser til det lækreste nøddefyld:

120 g hakkede nødder (jeg brugte valnødder og mandler)
90 g brun farin
70 g sukker
130 g tahin
80 g blødt smør
1-2 tsk kanel

Pynt:
1-2 spsk af nødde-sukker-blandingen fra fyldet
Sesamfrø

Fremgangsmåde – Dej

 • Hæld mælken i en skål, og rør gæren ud heri.
 • Tilsæt æg, hvedemel, sukker, salt og kardemomme, og ælt dejen til den er helt glat og blank og slipper skålen. Der skal æltes i ca. 20 min. så brug en røremaskine og indstil på lav hastighed.
 • Skær smørret i små tern, og kom dem i dejen, som nu igen skal æltes til den er blank og glat – endnu en gang i omkring 15-20 min (de lange æltetider er virkeligt afgørende for det færdige resultat).
 • Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i 1½ time. Den skal hæve til dobbelt størrelse.
 • Lav i mellemtiden fyldet.

Fremgangsmåde – Fyld

 • Hak nødderne til de er nogenlunde finthakkede. Det skal ikke ende med at være nøddemel, så lidt grovere end det.
 • Rør nødder sammen med brun farin og sukker i en skål. Tag ca. 1-2 spsk af denne blanding og sæt til side – det skal drysses på til sidst inden bagning.
 • Tilsæt tahin, blødt smør og kanel og rør det hele sammen til en god klistret masse.
 • Tag en lille klump af dejen – ca. på størrelse med en lille valnød – og flad den ud i din håndflade. Kom lidt fyld i – ca. 1 tsk – i midten af dejen og luk alle siderne sammen så du har en rund kugle. Læg den i din smurte springform.
 • Fortsæt således indtil alt dejen er brugt op. Du kan også lave kuglerne i forskellige størrelser for at gøre udseendet af det færdige brød lidt sjovere. For eksempel, kan de nederste kugler være lidt større end dem på toppen. Du kan med fordel også komme lidt af fyldet i mellem dejkuglerne.
 • Sæt nu nøddebrødet til hævning tildækket, et lunt sted i ca. 1 time.
 • Efter hævningen pensles brødet med et sammenpisket æg eller lidt mælk og drysses med sesam samt sukker-nøddeblandingen som vi havde gemt fra fyldet.
 • Sæt brødet i en kold ovn og tænd den på 190 grader (ikke varmluft). Bag brødet i 30 min (evt. kan du dække den til med sølvpapir efter 20 min for at undgå at den bliver for mørk på toppen).
 • Efter tiden er gået slukkes der for ovnen og brødet ‘bager’ færdig på eftervarmen i ca. 15 min.
 • Tag det lækre, gyldne nøddebrød ud af ovnen og frigør den fra springformen – Sæt den til afkøling på en rist.
 • Nyd nøddebrødet ligesom du ville nyde et lækkert kanelbrød 🙂

Nøddebrød med tahin

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.