Sønderjysk rugbrødslagkage

Og et par glimt af Mormors lille Café i Møgeltønder hvor jeg smagte min allerførste sønderjyske rugbrødslagkage

rugbrødslagkage

Jeg har fået en kommentar på bloggen fra en læser, som spurgte, om jeg kunne dele opskriften på min sønderjyske rugbrødslagkage 🙂 Og der er da ikke noget, jeg hellere vil! Jeg har bare ventet med at dele opskriften, fordi jeg ikke syntes, at jeg fik taget nogle ordentlige billeder af kagen og ville gerne bage den igen, tage billeder og så dele den med jer. Dog kommer opskriften nu, og så må jeg supplere med pænere billeder på et andet tidspunkt.

Jeg kom sådan til at tænke tilbage på min sommerferie med kæresten sidste år, hvor vi tog på en Jyllandstur, især den sydlige del. Jeg insisterede på, at jeg ikke ville gennemføre sådan en tur uden at smage en ægte, sønderjysk rugbrødslagkage. Jeg fandt frem til en café i Møgeltønder – nemlig Mormors lille Cafe, som eftersigende skulle have landets bedste rugbrødslagkage. Dog kunne jeg ikke finde frem til opdateret info vedr. åbningstider – caféen har ingen aktiv webside eller Facebook gruppe – så vi tog chancen en dag og kørte derud og fandt den hyggeligste, lille café i et gammelt hus med stråtag. Til mit store uheld var Mormor lige ved at lukke caféen og sagde, at hun åbnede igen dagen efter kl. 12.00. Du kan tro at jeg stod udenfor caféen dagen efter kl. 11.50! Jeg skulle ikke gå glip af den kage, som selv Prins Joachim havde udnævnt, som den bedste rugbrødslagkage han havde smagt, dengang han boede et spytklat fra caféen 🙂

Mormors Lille CafeMormors Lille Cafe

Jeg fik sludret lidt med Mormor. Hun fortalte mig, at hun faktisk er fra København, men flyttede til Møgeltønder, efter en 30-årig karriere i Politiet, for at nyde roen, hygge om sin café og male i fritiden. Hun sælger i øvrigt sine malerier og lidt loppefund i cafeen, som hun har haft i 13 år. Mormor laver alle sine kager selv, og hun havde et fint udvalg af ganske flødefyldte klassiske lagkager – MUMS! Hvis du en dag svinger forbi Møgeltønder så kan du finde Mormors lille Cafe på Slotsgaden 9. Mormor åbner caféen alle dage 12-17. Undtagelserne er, september hvor der er lukket hver mandag, og oktober hvor der er lukket mandag og tirsdag. I vintermånederne er der kun åbent i weekenderne. Mere præcis info kan jeg vist ikke servicere med, og det er vist det mest opdaterede, i kan finde på nettet og kommer direkte fra Mormor 🙂

Mormors Lille CafeMormors Lille CafeMormors Lille Cafe

Da jeg senere på året inviterede mine veninder til fødselsdags-kagebord, skulle rugbrødslagkagen testes i mit eget køkken. Jeg var vild med Mormors version – saftige, bløde og dog lidt grove bunde med lidt bid i, lagt sammen med solbær-flødecreme og pyntet med chokolade og piskefløde. Jeg fik ikke spurgt Mormor om opskriften, men fandt frem til min egen lækre opskrift som mindede meget om Mormors bunde – SUCCESS!! Jeg lavede en lækker, syrlig solbærcreme som fyld (lidt mere syrlig end Mormors), og pyntede med piskefløde uden at det blev for voldsomt. 16 ud af mine 17 gæster (den sidste kan ikke lide fløde 🙂 ) var vilde med kagen! Og jeg skal helt klart lave den igen.

Sønderjysk rugbrødslagkage

Opskrift på min version af en sønderjysk rugbrødslagkage

Bunde:
6 æg str. M/L delt i blommer og hvider
200 g sukker
50 g brun farin
135g revet groft rugbrød (uden kerner og gerne daggammelt)
3 spsk kakao
1 spsk kartoffelmel
1 spsk hvedemel
1½ tsk bagepulver
100 g ristede hasselnødder (andre nødder kan bruges)

Solbærfyld:
300 solbær, frosne eller friske
130 g sukker
2 spsk vand
½ tsk ren vanillepulver
450 ml piskefløde
1½ tsk gelatinepulver/3 blade husblas

Pynt:
4 dl piskefløde
3-4 spsk flormelis (smag til)
Frysetørret solbærpulver
Rød surkløver

NOTE: Sørg for at alle ingredienser har stuetemperatur for at sikre gode, luftige bunde. Jeg bagte dejen som 1 kage i en 28 cm springform og delte den i 2 bunde efter afkøling. Kagen er lidt porøs, så man skal være forsigtig, når man deler den i to bunde. Du kan også vælge at bage dejen som individuelle bunde. Har du en 28 cm springform, så bag 2 bunde. Har du en 22-23 cm springform, burde du kunne få 3 bunde.

Fremgangsmåde – Bunde

 • Pisk sukker, brun farin og æggeblommer til en god og luftig æggesnaps.
 • Riv eller blend rugbrødet så fint som muligt.
 • Rist nødderne på en varm pande, lad dem køle af og nuldr dem mellem hænderne, så den brune hinde falder af. Blend nødderne til fint nøddemel.
 • Bland rugbrød, hvedemel, kartoffelmel, kakao, bagepulver og nøddemel i en skål.
 • Vend blandingen i æggesnapsen. Du får en ret sej dej.
 • Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i dejen ad 3-4 omgange. Fordel dejen i en eller flere runde forme som er foret med bagepapir i bunden (siderne behøver ikke bagepapir).
 • Vælger du at bage al dejen på en gang så bag den ved 175 grader i 20-24 min. Vælger du at bage ad flere omgange, som enkelte bunde, så bag dem ved 190 grader i 10-14 minutter.
 • Tag bundene ud og lad dem afkøle helt på en rist.

Fremgangsmåde – Solbærfyld

 • Kom solbær, sukker og 2 spsk vand i en gryde og give det hele et opkog indtil sukkeret er opløst (ca. 15 min).
 • Blend den varme masse med en stavblender indtil den er helt fin uden stykker af solbær.
 • Blødgør gelatinen i vand og kom den i den varme solbærmasse og rør indtil gelatinen er opløst.
 • Lad det køle af.
 • Pisk fløden stiv indtil den danner toppe og tilsæt vanille.
 • Kom nogle skefulde piskefløde i solbærblandingen og rør det sammen. Vend det så i resten af piskefløden indtil det er blandet godt sammen.
 • Er der behov for det, kan solbærmoussen smages til med flormelis.

Fremgangsmåde – Pynt

 • Pisk piskefløde med flormelis indtil det danner bløde toppe. Tilsæt evt. lidt frysetørret solbærpulver.

Kagen samles:

 • Hvis du har bagt 1 bund så del den nu helt afkølede bund i to.
 • Læg den på et fad og kom en kagering omkring den (eller brug den springform du har bagt den i).
 • Fordel solbærmoussen over bunden og læg den anden bund ovenpå moussen.
 • Lad kagen trække i køleskabet natten over.
 • Smør din kage op med piskefløden så den er helt dækket til.
 • Pynt kagen efter fri fantasi med den resterende fløde og evt. surkløver og soltørret solbær.
 • Du kan eventuelt også pynte med hakket mørk chokolade, eller en omgang chokoladeglasur ligesom Mormor havde gjort 🙂

Opbevar kagen køligt indtil den skal nydes.

Velbekomme 🙂

Sønderjysk rugbrødslagkage

2 thoughts on “Sønderjysk rugbrødslagkage

 1. Esra YG

  Fantastisk kage og opskriften er lige til ! 🙂 Jeg brugte mandler istedet for hasselnødder og det fungerede helt fint. Havde bagt den til mit arbejde og den blev endda godkendt af mine sønderjyske kollegaer…Tak for opskriften Sena 🙂

  Svar
  1. CakeLiving Forfatter

   Tusind tak Esra! 🙂 Hvor er det fedt at høre at selv dine sønderjyske kollegaer sagde god for kagen – FEDT! 🙂 Jeg må også lige prøve den med mandler en dag. Rigtig god weekend!

   Svar

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.